هواپیمایی ایران ایر
تاسیس : 1340
دفتر مرکزی : تهران
قطب اصلی ایرلاین : فرودگاه مهرآباد / فرودگاه امام خمینی (ره)
پرشین ایرویز در اردیبهشت 1325 در تهران افتتاح گردید. اولین مسیر هوایی این ایرلاین از تهران به مشهد بود و به آرامی با افزایش تعداد پرواز های داخلی و خارجی خود به یکی از بهترین ایرلاین های خاورمیانه تبدیل گردید. در ابتدا ایران ایر وظیفه حمل بار به اروپا را بر عهده دار بود به واسطه وضعیت خاص جغرافیایی ایران و دور بودن مناطق پر جمعیت از یکدیگر، نیاز به ارتباطات و عدم وجود خدمات ریلی موجب شد تا در سال 1340 هیئت دولت پیشنهاد مربوط به تاسیس یک شرکت هوایی در ابعاد ملی را تصویب کند و سر انجام از ادغام دو ایرلاین ایرانین ایرویز و پرشین ایرویز هواپیمایی هما تشکیلی گردید. هما با در اختیار داشتن پرچم ملی ایران به عنوان نماد خدمات هوایی ایران همواره مسئولیت سنگینی در به نمایش گذاشتن چهره ای درخور از کشور در مجامع بین الملی بر عهده داشته است.از سال 1357 و با پیروزی انقلاب اسلامی نام اصلی شرکت به هواپیمایی جمهوری اسلامی و نام اختصاری هما تبدیل شد. متاسفانه به دلیل فشار های بین المللی هما تاکنون مجبور به لغو پرواز های خود به مقاصد مهمی از جهان شده است. امروزه ایران ایر بر اساس استاندارد های بین المللی به بیش از 20 شرکت هواپیمایی خارجی خدمات اختصاصی ارائه می دهد و با وجود کمبود نیروهای متخصص و تحریم های سختگیرانه این شرکت توانسته همچنان افتخارات و پیشرفت های زیادی را نصیب خود کند. از دستاوردهای هما میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- کسب عنوان برترین لوگوی شرکت های هواپیمایی از نظر بصری در جهان
- مقام اولی در زمینه رشد مسافر و بار در سال ۱۳۶۲
- فروش اینترنتی بلیط داخلی برای اولین بار در سال ۱۳۸۴
- رکورد پرواز بدون توقف با ۹ ساعت و ۲۰ دقیقه در مسیر تهران پک

بهترین برندهای ایرلاین ایرانی
هواپیمایی آتاایر
تاسیس : 1380
دفتر مرکزی : تبریز
قطب اصلی ایرلاین : فرودگاه مهرآباد / فرودگاه تبریز
با تصویب هیئت دولت آتاایر در آذرماه سال 87 تاسیس گردید. در 10 دی ماه 1388 اولین پرواز رسمی این شرکت به مقصد مشهد مقدس انجام گردید. این ایرلاین فعالیت خود را با چهار فروند هواپیما مدل MD آغاز نمود. در حال حاضر این شرکت دارای 8 فروند بویینگ MD، سه فروند هواپیمای ایرباس 320 و 6 هواپیمای بویینگ 737 می باشد. این شرکت همواره با برنامه ای منظم و مدون در حال پیشرفت بوده و به چهارمین ایرلاین از لحاظ جابه جایی مسافر تبدیل شده است. این شرکت در طول مدت فعالیتش میزبان بیش از چهارمیلیون مسافر را در مسیر های پروازی خارجی و داخلی بوده است. تمرکز اصلی فعالیت های این شرکت بر مسیر های پروازی شمال غربی کشور به ویژه شهر تبریز می باشد. آتا ایر یکی از کم حادثه ترین ایرلاین های ایرانی شناخته می شود. از معدود حوادث ثبت شده برای این شرکت می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- در ۹ اسفند ۱۳۹۳، پرواز تهران – تبریز به دلیل نقص فنی در سیستم هیدرولیک موتور سمت چپ پس از خروج از تهران و طی مسافتی مجبور به فرود اضطراری در فرودگاه مهرآباد شد. ساعتی بعد مجدداً مسافران به داخل همان هواپیما بازگردانده شدند و هواپیما باردیگر روی باند قرار گرفت اما پس از یک تیک آف دوباره متوقف شد و مسافران به سالن انتظار بازگردانده شدند.
- در ۵ مرداد ۱۳۹۶، خلبان پرواز شماره ۵۶۴۲ مسیر اهواز به تهران پس از ۱۰ دقیقه از پرواز متوجه نقص فنی و گرمای زیاد در موتور شماره یک شده و به فرودگاه اهواز بازمیگردد. پس از فرود هواپیما بلافاصله اقدامات ایمنی انجام و با استفاده از آب پاش موتور هواپیما خنک و از آتشسوزی آن جلوگیری به عمل میآید.
- در ۱۳ دی ۱۳۹۷ پرواز ۵۶۱۶ مشهد – تبریز هواپیمای امدی-۸۰ این شرکت هنگام فرود ۳ لاستیک بهطور همزمان ترکید که باعث شد برای مدتی باند فرودگاه شهید مدنی تبریز بسته شود. این پرواز با اقدامات به موقع خلبانان و مهمانداران هیچکس صدمه ای ندید.
- در ۲۷ بهمن ۱۳۹۵، هواپیمای مسیر مشهد-اهواز، در هنگام فرود با نقص فنی در چرخها و باز نشدن آنها مواجه شد. خلبان چندین بار سعی کرد با دور زدن بر روی آسمان اهواز چرخها را باز کند که سرانجام بعد از ۲۰ دقیقه موفق به این کار شد و هواپیما به سلامت فرود آمد

هواپیمایی قشم ایر
تاسیس : 1372
دفتر مرکزی : تهران
قطب اصلی ایرلاین : فرودگاه مهرآباد
هواپیمایی قشم با نام تجاری قشم ایر در سال 1372 با اجاره نمودن هواپیما فعالیت خود را آغاز کرد. این شرکت با اجاره هواپیماهای بزرگ پرواز های خود را در انواع مسیرهای پروازی از جمله تهران، قشم، دبی و دیگر شهر های ایران انجام داده است.

هواپیمایی ماهان
تاسیس : 1371
دفتر مرکزی : کرمان
قطب اصلی ایرلاین : فرودگاه مهرآباد / فرودگاه کرمان
ماهان ایر به عنوان بزرگترین و از نوین ترین ایرلاین های ایرانی به مرکزیت تهران و کرمان در سال 1371 تاسیس گردید. در ابتدا این شرکت مسافری دارای 2 فروند هواپیمایی مسافربری تاسیس گردید. اولین پرواز این شرکت در سال 1372 بین شهر تهران و کرمان انجام شد. و اواخر سال 1372 با پرواز به مقصد دبی این شرکت به جرگه ایرلاین های ایرانی با پرواز بین المللی ایران پیوست. در سال 1378 اولین هواپیمای ایرباس ای 300 به ناوگان ماهان پیوست. با آمدن ایرباس ای 310 این شرکت به توانایی پرواز به کشور های مقصد خاوردور دست یافت. ماهان ایر از معدود ایرلاین های ایرانی می باشد که دارای پروازهایی با مقاصد اروپایی می باشد. دوسلدورف و بیرمنگام از جمله اولین مقاصد بین المللی این شرکت می باشند. از افتخارات و جوایز ماهان می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- ۲۰۰۸: لوح تقدیر بینالمللی ارتقاء کیفیت پاریس به عنوان تنها شرکت هواپیمایی دریافتکننده این لوح در قاره آسیا
- ۲۰۱۰: لوح تقدیر رضایت مشتریان از خدمات رفاهی و ایمنیپ
- ۲۰۰۶: بهترین کارگوی خاورمیانه AFIA
- ۲۰۰۷: گواهینامه بهترین بیزینس کلاس خاورمیانه و لوح بهترین کارگو خاورمیانه
- ۲۰۰۶: بهترین ایرلاین ایران – مجله مسافرت انگلستان
- ۲۰۰۶: بهترین ارتقاء کیفیت خدمات – آلمان

هواپیمایی کیش ایر
تاسیس : 1370
دفتر مرکزی : جزیره کیش/ تهران
قطب اصلی ایرلاین : فرودگاه کیش/ فرودگاه مهرآباد
کیش ایر با محوریت جزیره کیش و با هدف بهبود وضعیت گردشگری در سال 1370 تاسیس شد. این شرکت با دو فروند هواپیمای اجاره فعالیت های خود را آغاز نمود. این شرکت با تغیر استراتژی در اواخر سال 1372 با استخدام نیروی انسانی متخصص و تمرکز بر افزایش رضایت مشتریان رشد قابل توجهی را تجربه نموده است. کیش ایر جز 5 شرکت هواپیمایی عضو یاتا می باشد در حال حاضر تعداد ناوگان این شرکت 13 فروند می باشد. در ابتدای تاسیس این ایرلاین تمامی پرواز های به صورت اکونومی انجام میگردید اما با هدف افزایش رضایت مسافران و کیفیت پرواز های در مسیرهای تهران-کیش و تهران-مشهد کلاس پروازی بیزینس نیز افزوده شد. از سوانح قابل اشاره برای این ایرلاین ایرانی می توان به مورد زیر اشاره نمود :
۲۱ بهمن ۱۳۸۲ یک فروند فوکر-۵۰ متعلق به هواپیمایی کیش ایر در هنگام فرود آمدن در فرودگاه شارجه به زمین برخورد کرد و ۴۳ نفر از ۴۵ مسافر آن کشته شدند.

هواپیمایی آسمان
اسیس : 1359
دفتر مرکزی : تهران
قطب اصلی ایرلاین : فرودگاه مهرآباد
آسمان یکی از ایرلاین های قدیمی ایران با بیش از سی سال سابقه می باشد. تمرکز این شرکت همواره افزایش کمی و کیفی خدمات و ناوگان خود می باشد. همچنین این ایرلاین با پرواز به فرودگاه کوچک در سراسر ایران سعی در افزایش نفوذ خود در میان رقبا دارد. این شرکت برای هماهنگی بیشتر دارای سه مرکز عملیاتی در شهرهای تهران، شیراز و مشهد می باشد. بعد از توافقات هسته ای این ایرلاین اقدام به سفارش حداقل 30 فروند بویینگ 737 را ارائه داد که بعدها با کارشکنی دولت آمریکا سفارشات ثبت شده لغو گردید. این ایرلاین در سال های اخیر شاهد چندین سانحه و حادثه مختلف بوده است که در زیر به مهمترین های آن ها اشاره شده است :
۲۹ بهمن ۱۳۹۶: پرواز شماره ۳۷۰۴ هواپیمایی آسمان که در مسیر تهران به یاسوج پرواز میکرد به رشتهکوه دنا برخورد کرد که منجر به کشته شدن ۶۰ مسافر، ۲ مهماندار و سرمهماندار و ۲ نفر کادر امنیت پرواز و ۲ خلبان و کمک خلبان شد
در ۲ شهریور ۱۳۸۷، پرواز شماره ۶۸۹۵ هواپیمایی آسمان که البته متعلق به شرکت ایتک ایر و در اجاره هواپیمایی آسمان بود، در مسیر بیشکک به تهران لحظاتی پس از پرواز در نزدیکی بیشکک سقوط کرد و ۶۸ نفر از مسافران آن کشته شدند.
۲۰ مهر ۱۳۷۳ (۱۲ اکتبر ۱۹۹۴): سقوط پرواز ۷۴۶ آسمان. هواپیمای فوکر ۲۸ آسمان که در مسیر اصفهان-تهران در حال حرکت بود به علت نقص فنی از کنترل خارج و به ارتفاعات کرکس برخورد کرد. در این حادثه ۵۹ مسافر و ۷ خدمه کشته شدند.
